Helene Petersson slutar i riksdagen

Sedan 2002 har Helene Petersson från Stockaryd i Sävsjö kommun representerat Socialdemokraterna i riksdagen. Den här mandatperioden kommer bli henne sista, och efter 2018 lämnar hon uppdraget som riksdagsledamot. – Efter många år i demokratins tjänst känner jag att det är dags att lämna över till nya krafter, säger Helene Petersson om beslutet.

I valet 2002 blev Helene Petersson invald som riksdagsledamot för Socialdemokraterna, och hon är nu inne på sin fjärde mandatperiod. Det kommer också bli hennes sista, då hon har meddelat att hon inte kommer låta sig nomineras till en ny mandatperiod.

– Det är ett beslut som har mognat fram under den här mandatperioden. Efter 16 år i demokratins tjänst känner jag att det är dags att lämna över till nya krafter. Jag är tacksam för det fantastiska förtroendet jag har fått av väljarna att under fyra mandatperioder sitta i riksdagen. Det är en lång tid, även om jag tror att det är bra att man som riksdagsledamot sitter mer än en mandatperiod. Det ger en bättre möjlighet att påverka. Demokrati tar tid, säger Helene Petersson.

Gruppledare i justitieutskottet

Under sina år i riksdagen har Helene Petersson suttit i både konstitutionsutskottet och nu senast som gruppledare för Socialdemokraterna i justitieutskottet.

– Arbetet i konstitutionsutskottet med yttrandefrihet- och tryckfrihetsfrågor tar jag med mig. Samtidigt har den avslutande mandatperioden i justitieutskottet var väldigt spännande och intressant, och där har jag fått koppla ihop integritetsarbetet med verktygen för våra rättsvårdande myndigheter.

”Det finns alltid arbetsuppgifter”

I stället för riksdagen kommer Helene Petersson framöver lägga sitt politiska engagemang på andra områden.

– Bland annat kandiderar jag stiftsfullmäktige. Där har både vi som folkrörelse och de socialdemokratiska idéerna en stor plats. Det hoppas jag få arbeta mer med. När man är aktiv i en folkrörelse som Socialdemokraterna finns det alltid arbetsuppgifter.

facebook Twitter Email