Smidigare kollektivtrafik med nytt biljett- och betalsystem

Nu har Länstrafiken bytt till ett nytt biljett- och betalsystem för resor med kollektivtrafiken. Det nya systemet ska göra det smidigare att resa med tåg och bussar inom länet och över länsgränserna. Med det nya systemet följer fler tekniska möjligheter att köpa olika biljettprodukter.

Kampanjen med information från Länstrafiken har pågått under en tid men med start den 26 april byts biljett- och betalsystemet ut inom den allmänna kollektivtrafiken. Förutom en ny app till telefonen innehåller systemet helt nya biljettautomater på många stationer. Bussar och tåg har nya läsare som klarar av både plastkort och digitala biljetter. Alla bussförare och tågvärdar kan sälja biljetter ombord. Återförsäljare har ny utrustning för att kunna sälja biljetter.

– Målet med det nya biljett- och betalsystemet inom Länstrafiken är att göra resorna smidigare för länets invånare. När pandemin är över vill vi att fler ska välja att resa med kollektivtrafiken. Med det nya systemet blir det fler valmöjligheter och enklare att köpa olika biljettprodukter. Det blir även lättare att resa med kollektivtrafiken över länsgränserna, säger regionråd Marcus Eskdahl (S) som är ordförande i nämnd för trafik, infrastruktur och miljö i Region Jönköpings län.

Ny nationell standard

Det nya biljett- och betalsystemet är utvecklat tillsammans med Länstrafiken Kronoberg, Hallandstrafiken och Kalmar länstrafik. Systemet bygger på en ny nationell standard som gör det möjligt att bättre tillmötesgå resenärernas behov inom kollektivtrafiken. Det gamla systemet har funnits i cirka tio år och har blivit föråldrat.

– Självklart kommer det finnas alternativ för de som idag inte vill eller har möjlighet att resa med en app eller göra biljettköp i digitala försäljningskanaler. Det kommer gå att kunna resa med ett vanligt resekort eller med en pappersbiljett. Målet är att våra försäljningskanaler ska vara mer tillgängliga och det ska vara enkelt att köpa en biljett för sin resa. Det ska vara enklare att administrera biljetterna eller att hjälpa någon annan att administrera och köpa biljetter, säger Marcus Eskdahl.

Ny app och nya resekort

Den 31 maj är sista dagen att resa med biljetter köpta i gamla systemet. För att allt ska fungera behöver resenärer ladda ned den nya appen och byta ut gamla resekort mot nya. De pengar som finns kvar på gamla kort, periodbiljetter och Reskassan kommer att kunna flyttas över till nya systemet utan att värdet går förlorat.

Läs mer hos Länstrafiken för detaljer om det nya biljett- och betalsystemet.

facebook Twitter Email