Rachel De Basso (S): Vårdpersonalen gör ett fantastiskt arbete runt coronaviruset

Regionråd Rachel De Basso (S) träffade under onsdagen smittskyddsläkare Malin Bengnér för att få en uppdatering om situationen runt coronaviruset i Jönköpings län. Hon besökte även det nya tältet för provtagning. Budskapet är att alla rutiner följs och fungerar. Det finns inte någon anledning till ökad oro.

Under onsdagseftermiddagen började det nya tältet vid Länssjukhuset Ryhov att användas för provtagning av coronavirus. Tältet har kommit på plats för att dels öka kapaciteten för provtagning och dels för att det är god och naturlig ventilation eftersom ett besök i tältet är nästan som att vara utomhus.

– Jag vill verkligen tacka vårdpersonalen och föra fram budskapet om vilket fantastiskt arbete som har lagts ner för att ta hand och de smittade och spåra smittspridningen runt coronaviruset. Det finns en god beredskap inför kommande fall. Efter att ha träffat smittskyddsläkare Malin Bengnér och besökt det nya tältet för provtagning så ser jag än tydligare hur väl vårdpersonalen följer alla rutiner, säger Rachel De Basso, ordförande i nämnd för folkhälsa och sjukvård.

Provsvar inom ett dygn

Åsa Hjalmarsson, vårdenhetschef på infektionsavdelningen, berättade om hur provtagningen i tältet ska fungera. Själva testningen av coronaviruset innebär att en bomullstops förs in i patientens näsa. Sedan kommer provsvaret oftast tillbaka inom ett dygn. Men det är inget drop in-tält. Alla som ska på provtagning ska kallas på vanligt vis.

– Vi i den politiska ledningen kommer fortsätta att ha en nära dialog för att se till att vårdpersonalen har tillräckligt med resurser. Situationen runt coronaviruset förändras hela tiden och vi vet inte hur det ser ut inom ett par dagar. Men jag är trygg i att våra rutiner följs väldigt väl och fungerar. Det finns ingen anledning till ökad oro, säger Rachel De Basso.

Läs mer om provtagningen av coronaviruset hos Region Jönköpings län via den här länken!

Smittskyddsläkare Malin Bengnér och regionråd Rachel De Basso.

facebook Twitter Email