Persson (S) pressar på i frågan om kontanternas framtid

Riksdagsledamoten Peter Persson (S) fortsätter att pressa på i frågan om kontanternas framtid. I en skriftlig fråga till finansmarknadsminister Per Bolund undrar han om ministern kommer att verka för ett förslag som ska tvinga större banker att erbjuda kontantuttag och dagkassehantering.

Riksdagsledamoten Peter Persson från Jönköpings län har länge tagit strid för kontanterna som betalmedel. I flera motioner, skriftliga frågor och frågor har han lyft kontanthanteringen i riksdagen. I dagarna lämnade han in en ny skriftlig fråga till finansmarknadsminister Per Bolund där han undrar om ministern kommer arbeta för att ta fram ett förslag som ska tvinga större banker att tillhandahålla kontantuttag och dagskassehantering.

”Regeringen bör snabbt ta fram ett förslag”

– I det betänkande som Riksbankskommittén överlämnade i juni föreslogs att vissa större banker ska vara skyldiga att erbjuda kontantuttag och dagskassehantering så att det finns tillgång till dessa tjänster i hela Sverige. Jag tycker att regeringen snarast bör ta fram ett förslag till riksdagen att fatta beslut om som ligger i den här riktningen, säger Peter Persson.

Han menar också att förslaget ligger i linje med det avtal som tagits fram mellan S, MP, C och L som bland annat slår fast att hela Sverige ska leva.

Säkra möjligheten till kontanter i hela landet

– Jag har inget emot utvecklingen mot elektroniska betalsystem, men det är en miljon människor, mest äldre, som inte klarar detta. För deras skull behöver vi säkra möjligheten att även använda sig av kontanter i hela landet, säger Peter Persson.

Skriftliga frågor är ett av de verktyg en riksdagsledamot kan använda sig av för att utföra ett av riksdagens uppdrag – att kontrollera riksdagens arbete.

facebook Twitter Email