Nu kan du ta med cykel och barnvagn på regionbussarna

Från och med måndag kan resenärer ta med barnvagn eller cykel på resor runt om i länet med regionbussarna. Andra förändringar är att det är helt nya bussar som börjar rulla eftersom en ny avtalsperiod inleds den 15 juni. Det innebär högre komfort och bättre service för resenären.

Den 15 juni går Länstrafiken över till sommartidtabell. Vid samma tidpunkt påbörjas den nya avtalsperioden för regionbusstrafiken (bussar med tresiffriga nummer) som kör resenärer runt om i länet. Det blir förändringar i linje- och turutbudet men även en hel del praktiska nyheter. Framförallt blir det nu möjligt att ta med barnvagn och cykel på regionbussarna.

– Vi behöver göra det enklare att resa både mer smidigt och hållbart. Möjligheten att kunna ta med cykel eller barnvagn på sin bussresa runt om i länet ökar servicen för våra resenärer. Det här kommer göra det lättare för barnfamiljer och även turister att ta sig runt, vilket kommer att gynna besöksnäringen, säger regionråd Marcus Eskdahl (S) som är ordförande i nämnd för trafik, infrastruktur och miljö.

Sedan tidigare har det varit möjligt att köpa ett barnvagnskort inom Jönköpings stadstrafik men nu utökas möjligheten för resor i hela länet. Biljetten Barnvagn 365 D innebär att en resenär kan ta med upp till två barn som är under sju år gamla och som sitter i barnvagn för åka ett obegränsat antal resor under ett år till en kostnad av 700 kronor för en zon. För två zoner kostar det 750 kronor och för resor i hela länet kostar det 900 kronor för ett helt år. Biljettpriset för att även ta med en cykel ombord är samma som för en ungdomsbiljett.

Den nya avtalsperioden innebär att bolagen som fått uppdragen att köra på linjerna har skaffat bussar som uppfyller de nya kraven. Det nya avtalet har fokus på högre komfort, trygghet, tillgänglighet, miljö och design. De nya bussarna har till exempel USB-laddare vid varje plats och kommer att drivas av biogas, biodiesel samt grön el. Efter sommaren kommer det även att bli wifi ombord. Det kommer även att finnas fasta barnstolar i bussarna.

Besök Länstrafikens webbsida för mer information om linjer och biljettpriser via den här länken!

facebook Twitter Email