Laitinen Carlsson gjorde debut i talarstolen – ställde fråga till statsministern

Vilka åtgärder har regeringen vidtagit för att motverka risken för terrorism och radikalisering? Den frågan ställde den socialdemokratiska riksdagsledamoten från Eksjö, Diana Laitinen Carlsson, till statsminister Stefan Löfven när hon gjorde debut i riksdagens talarstol.

Under statsministerns frågestund i riksdagen passade riksdagsledamoten Diana Laitinen Carlsson på att fråga Stefan Löfven vilka åtgärder regeringen vidtagit för att motverka risken för terrorism och radikalisering. Det var hennes premiäranförande i riksdagens talarstol sedan hon blev invald i riksdagen i september.

”Vill höra vilka åtgärder som regeringen vidtagit”

– Jag ställde frågan med anledning av den senaste tidens terrorbrott i Europa. Vid de fruktansvärda terrorattackerna i Paris, Nice och senast nu i Wien har attentaten haft islamistiska förtecken. Det verkar som att gärningsmännen radikaliserats på nätet eller i mindre grupper. Med anledning av det ville jag höra vilka åtgärder som regeringen vidtagit för att hindra terrorbrott och radikalisering i Sverige, säger riksdagsledamoten Diana Laitinen Carlsson.

I sitt svar lyfte statsministern att regeringen har kriminaliserat terrorismresor, finansiering av terrorism och utbildning av terrorhandling. Han pekade även på höjda straff för illegalt innehav av vapen samt handgranater. Vidare lyfte han det faktum att regeringen gjort det möjligt för FRA, Must och Säkerhetspolisen att samordna och koordinera sin information.

Nöjd med svaret

– Statsministern pekade på flera viktiga åtgärder. Jag känner mig trygg med att vi har en regering som tar de här frågorna på allvar, säger Diana Laitinen Carlsson.

Hon är också nöjd med att ha gjort debut i talarstolen.

– Att få göra det med att ställa en fråga till vår statsminister känns självklart lite extra roligt, säger Diana Laitinen Carlsson.

Se frågan och svaret här:

facebook Twitter Email