Enbart vaccinerad personal får arbeta nära känsliga patienter

För att skydda de allra känsligaste patienterna har Region Jönköpings län beslutat att de särskilt infektionskänsliga patienterna ska mötas av vårdpersonal som är fullvaccinerad mot covid-19

Region Jönköpings län beslutar att vårdpersonal som arbetar nära de mest infektionskänsliga patienter behöver vara fullvaccinerad. Beslutet påverkar vårdpersonal som arbetar nära dialyspatienter och vissa cancerpatienter från och med 17 november 2021 tills vidare.

Arbetsgivaren kan omplacera ovaccinerade

En arbetsgivare kan inte tvinga medarbetarna att vaccinera sig eftersom grundlagen skyddar mot detta. Region Jönköpings län kommer däremot kunna omplacera ovaccinerad personal för att förhindra smittspridning.

Positivt utifrån smittskydd och patientsäkerhet

Beslutet är utifrån patientsäkerhet och för att minska smittspridningen.

– Beslutet är taget utifrån ett patientperspektiv. Det är för att skydda de patienter som har ett särskilt nedsatt immunförsvar och som riskerar att bli svårt sjuka om de får en infektion, säger Rachel De Basso, regionråd och ordförande i nämnd för folkhälsa och sjukvård.

Läs mer om beslutet: Endast fullvaccinerade får arbeta nära särskilt infektionskänsliga patienter – Mina nyheter (rjl.se)

facebook Twitter Email