Marcus Eskdahl nya stambanor

Marcus Eskdahl (S): Bra att regeringen bjuder in till samtal om nya stambanor

Regionråd Marcus Eskdahl (S) ser väldigt positivt på att regeringen nu bjuder in till nya samtal om stambanor för höghastighetståg. Han ser det också som väldigt värdefullt att det finns ett finansieringsförslag som är redo att presenteras. Nu måste även Moderaterna och Kristdemokraterna nationellt visa att de vill vara med och ta långsiktigt ansvar för Sveriges utveckling, anser Marcus Eskdahl.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har bjudit in till nya förhandlingar om höghastighetstågen. Det finns ett förslag till finansiering som kommer att presenteras för de andra partierna på mötet i januari.

   – För Jönköpings län och hela Sverige är det ytterst viktigt att förhandlingarna kommer igång på allvar. Enligt Januariavtalet är Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens med Centerpartiet och Liberalerna om att det behöver byggas nya stambanor för höghastighetståg. Vi förväntar oss att avtalet fullföljs, säger Marcus Eskdahl som är ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö i Region Jönköpings län.

M och KD deltar inte

Moderaterna och Kristdemokraterna har nationellt redan sagt att de inte kommer att delta på förhandlingarna. Utan att veta hur förslaget till finansiering ser ut.

   – Nu när regeringen bjuder in till nya samtal är det väldigt märkligt att M och KD nationellt inte ens vill lyssna på förslaget till finansiering som finansministern kommer att presentera. Vill man vara med och långsiktigt ta ansvar för Sveriges samhällsutveckling så är det verkligen tillfälle att sätta sig ner vid förhandlingsbordet, säger Marcus Eskdahl.

   – För oss som bor i Jönköpings län är frågan avgörande. Vi vill bygga ihop stad och landsbygd. Nya stambanor är en helt ny infrastruktur som ger näringsliv och offentlig sektor helt nya möjligheter att anställa kompetent arbetskraft och att tillhandahålla varor och tjänster. Den är den viktigaste samhällsbyggnadsfrågan för Sverige i modern tid, säger Marcus Eskdahl.

Läs mer om regeringens inbjudan till samtal på DN.se.

facebook Twitter Email