Gratis resor med tåg och bussar för ungdomar på sommarlovet

Till sommaren kan skolelever i Jönköpings län se fram mot att kunna resa gratis med länstrafikens tåg och bussar. Detta efter att Region Jönköpings län beslutat att införa den socialdemokratiskt ledda regeringens förslag om avgiftsfri linjelagd kollektivtrafik på sommarlovet för skolungdomar.

Beslutet är taget i Region Jönköpings läns nämnd för trafik, infrastruktur och miljö (TIM) och finansieringen kommer från regeringen. Den avgiftsfria kollektivtrafiken införs redan till sommarlovet 2018 men gäller även för åren 2019-2020. Resorna gäller för linjelagd buss- och tågtrafik.

   – Oavsett vilken bakgrund skolungdomarna har så ska det inte vara storleken på plånboken som avgör vilka som ska få eller inte få ett fint och innehållsrikt sommarlov. Med avgiftsfria resor blir sommarledigheten mer jämlik för skoleleverna, säger Jeanette Söderström (S), som är andre vice ordförande i TIM-nämnden.

Slipper klump i magen

Erbjudandet om att resa utan avgift riktar sig till skolungdomar som är folkbokförda i länets kommuner. Det inkluderar skolelever från dem som har gått ut årskurs sex och upp till och med dem som gått ut andra året på gymnasiet.

   – Nu slipper skolungdomar som kanske kommer från familjer med lite mer knaper ekonomi att se sina klasskamrater åka iväg till badstranden eller andra fritidsaktiviteter utan att få en klump i magen. Sommarlovet är långt och här öppnar sig nu många fler möjligheter för alla de här skoleleverna, säger Jeanette Söderström.

facebook Twitter Email